"Enter"a basıp içeriğe geçin

Sağlık Hizmetlerini Pazarlamak ve Büyümek İçin Taktikler

Last updated on 30 Eylül 2023

Sağlık hizmetlerinin tüketiciye yönelik önemli değişimiyle birlikte birçok doktor ve pratisyen, yeni hastaları çekmek ve muayenehanelerini büyütmek için mücadele etmeye başladı. Hastalar, sağlık hizmetleri yolculuklarının kontrolünü ellerine alma yetkisine sahip oldukça, doktor odaklı sektör günleri artık geride kalmış gibi görünüyor. Sağlık hizmeti sağlayıcılarının, sürekli değişen bu sektörde rekabetçi kalabilmek için kapsamlı bir pazarlama planına ihtiyacı var. Bu yazıda, sağlık hizmetlerinizi daha iyi pazarlayabilmeniz için bazı reklam ve tanıtım taktikleri yer alıyor.

Günümüzde, sağlık hizmeti almayı planlayan bireyler internetin de etkisiyle kontrolü neredeyse tamamen ele almış durumda. Hastalar artık hizmet satın aldıklarının farkında ve karar vermelerinde etkili birçok kritere göre karar veriyorlar. Yukarıda da bahsettiğim gibi artık internetin de gücüyle hastalar; hangi branş olursa olsun çok fazla araştırıyor, her şeye dikkat ediyor ve ona göre karar veriyorlar.

1. Web Sitenizi Denetleyin ve Sağlığını Kontrol Altında Tutun

Sağlam bir web siteniz olmadığı sürece reklamlarda başarılı olmanız mümkün olmayacaktır. Nasıl ki muayenehanenizi iyi düzenliyor, büyütmeye çalışıyor ve kontrol altında tutuyorsanız, web sitenizi de varlığınızın temeli olarak görüp temellerinin sağlam olduğundan emin olmalısınız. Çoğu hasta için web siteniz ilk etkileşim kurulan alandır ve iyi bir ilk izlenim bırakmak için elinizden geleni yapmalısınız.

Tüm bu sebeplerden ötürü, web sitenizin arama motorlarına uyumlu biçimde geliştirilmiş olması gerekir. Arama motorlarında kolaylıkla bulunması için optimize edilmiş internet siteleri reklamlar için de neredeyse uyumludur ve bu bir zincirin en önemli halkasıdır. İşte şimdi biraz da web sitenizi nasıl denetlemeniz gerektiğinin üzerinde duracağız.

Tasarım: Açık belirtmek gerekirse sağlık hizmetlerinizi sunduğunuz web siteniz modern bir görünüme sahip olmalıdır. Kullanıcıların neredeyse yarısı, kötü tasarlanmış ve düzenlenmiş bir web sitesi aracılığıyla etkileşime girmiyor ve siteyi terk ediyor.

Kullanıcı Deneyimi: Web sitenizin tasarımı çok önemlidir evet. Fakat tasarımdan daha önemli bir nokta var, kullanılabilirlik. Biraz daha detaylandırmak gerekiyor sanırım. Burada kullanılabilirlikten kastım detaylı ama anlaşılır menüler, okuması kolay metinler, düzenli sayfalardan bahsediyorum. Web siteniz karşı taraf için ne kadar kolay kullanılırsa o kadar iyi bir deneyim sunarsınız ve etkileşim ihtimali artar.

İçerik: Bir tabir var; içerik kraldır. İşte bunu göz önünde bulundurun fakat asla sadece içerik eklemiş olmak için içerik eklemeyin. Potansiyel müşteriniz olan ve sağlık hizmetinize ihtiyaç duyan kişilerin ihtiyaçlarını anlayın. Mümkünse içeriklerinizi doğrudan siz yazın ya da dijital pazarlama uzmanı olarak çalışıyorsanız o işletmenin doktorlarıyla ortak hazırlayarak onlara referans verin. Web sitenizde sağlam bir kitaplık oluşturduğunuzdan emin olun ve potansiyel müşterilerinizin gözüne hizmetlerinizi sokmaya çalışmak yerine onların ihtiyaçlarını gözetin.

Site Hızı: Web sitenizin yüklenme hızı 4 saniyeden fazla ise, ziyaretçilerin neredeyse yarısının siteden “kaçtığını” biliyor muydunuz? Ne yapın edin, web sitenizde profesyonel bir akış sağlamak için destek alın. Sitenizin ilk etkileşimini yüksek tutmak için web sitenize hız artıracak yatırımlar yapın. Bir kişi internet sitenizden anında çıkarsa ne olur biliyor musunuz? Google hemen karar vererek; “demek ki bu internet sitesi alakasız, kullanıcı hemen bu siteden çıkıyor ve yararsız olduğunu düşünüyor, o zaman ben bu siteyi sıralamalarda öne çıkarmayı biraz düşüneyim” der.

Mobil Uyumluluk: Artık neredeyse kimse web sitenize bilgisayarlar üzerinden erişmiyor. GA4 gibi ölçüm araçlarından kontrol ederseniz sitenizdeki ziyaretçilerin ve sayfa görüntülemelerinin neredeyse %80’inin mobil cihazlar üzerinden gerçekleştiğini görebilirsiniz. Dolayısıyla ne yapmanız gerekiyor? Web sitenizi mobil cihazlara tam uyumlu olarak tasarlamanız gerekiyor.

2. Hastalarınıza Odaklandığınızdan Emin Olun

Yukarıda, sağlık sektörünün artık tamamen hasta odaklı olduğundan bahsetmiştim. Siz de hastalarınızın tıbbi ihtiyaçlarına odaklanan bir pazarlama kampanyası oluşturmalısınız. Hasta odaklı pazarlama stratejinizi kurarken hastalarınızı eğitmekle işe başlayabilirsiniz. Video, blog yazısı ya da teknik makale. Ne hazırlıyorsanız hazırlayın içeriğinizi hastalarınızı eğitmeye yönelik sunun. Hastalarınızın sık sorduğu soruları cevapladığınızdan emin olun ve onların yanında olduğunuzu hissettirin. Bırakın hastalarınız sizin içeriğinizle eğitilsin. Bu size, kulaktan kulağa yayılma ve hastalarınızın aklında kalma şansı verecek.

3. Google İşletme Profilinizi Güçlendirin

Hemen hemen herkes gibi sizin de yakın çevrenizdeki potansiyel müşterilere odaklandığınızı varsayıyorum. Bu nedenle muayenehanenizin Google profilinin haritalarda doğru konumlandığından emin olmalı ve işletme profilinizi güçlendirmelisiniz. Çünkü işletme profilinizin güçlü olduğu bir internette, yakın çevrenizdeki hastaların karşılaşacağı ilk yer siz olabilirsiniz. Web sitenizden önce bir basamak görevi gören işletme profiliniz, mutlaka tam anlamıyla doldurulmuş olmalı ve gerçek verilere dayanmalıdır.

Google My Business profilinizi eksiksiz doldurmak için; muayenehane adresi, işletme fotoğrafları, logonuz, personelin fotoğrafları, sık sorulan sorulara cevaplar, telefon numaranız, hizmetler, çalışma saatleri gibi kriterleri eksiksiz yerine getirmelisiniz.

4. Hastalarla Sosyal Medya Aracılığıyla İletişimde Kalın

Sosyal medya uygulamaları, hastalarınızda etkileşimde kalmanın ve onları işletmenize çekmenin en etkili yollarının başını çeker. Tüm sosyal medya sitelerinde profil oluşturup hepsinde aynı şeyi paylaşmanıza da gerek yok. Sadece hedef kitlenizi analiz edin. En çok hangi siteyi kullanıyorlar? Nasıl etkileşimde kalmak istiyorlar ve tabii ki ne görmek istiyorlar gibi soruları cevaplayarak bir profil oluşturun.

Tüm bunları belirledikten sonra sağlık hizmetleriniz hakkında bilgilendirici içerikler paylaşmaya, bir yıldız gibi parlamaya başlayabilirsiniz. Unutmayın; Türkiye’nin neredeyse %95’i sosyal medya kullanıcısı ve bu kullanıcılar hekimlerinden önce sosyal medyadaki içeriklerden hap bilgiler edinmeyi tercih ediyor.

Organik sosyal medya faaliyetlerinizi, profesyonel destek alarak ücretli öne çıkarmalarla da desteklemeniz gerekir. Bunu yaparak hem hedef kitlenize daha çok sıklıkla ulaşabilirsiniz hem de etkileşim elde etme ihtimaliniz artar.

5. Yerel SEO Yatırımı Yapın

Bu yazıda genellikle yerel işletmelerin, yerel müşterilere odaklanması üzerinde tavsiyeler verdim. Fakat bu uluslararası sağlık pazarlaması için de geçerli olmadıklarını göstermez. Dolayısıyla yine yerelden gidecek olursak, mutlaka SEO stratejinizi yerele yayın. Ardından yavaş yavaş çemberi genişleterek herkese sunmayı düşünün. Çünkü muhtemelen yerel SEO ile elde edeceğiniz hasta, kapasiteniz için yeterli olacaktır.

Coğrafik Anahtar Kelimeler Kullanın: Bir muayenehaneyi ayakta tutmanın yolu, yerelde başarılı olmaktan geçer. Gelişen yapay zeka teknolojileri de web sitenizin nerede hizmet veren bir kuruma ait olduğunu, yazıdaki alakalı coğrafi işaretlerin haritalardaki konumunuzla alakalı olup olmadığını kavrayarak analiz edecek düzeye ulaştı. Dolayısıyla mutlaka coğrafi belirteçlerle sitenizde sinyaller vermelisiniz. Örnek olarak aşağıdaki gibi bir kurgu işinize kolaylaştıracak ve başlangıç için yeterli olacaktır.

  • Kadıköy’deki en iyi diş hekimi,
  • Erenköy’deki en iyi dermatolog,
  • Yakınlardaki ben aldırma merkezleri

Yukarıdaki gibi anahtar kelime öbekleri sizi coğrafi olarak zaten bir yerde tutan arama motorlarına yardımcı olacaktır. Siz anahtar kelimelerinizi sunduğunuz hizmetlere göre sunarken kullanıcıların ne aradıklarını/arayabileceklerini göz önünde bulundurarak karar vermelisiniz.

İletişim Sayfanızın Önemi: Google, bir iletişim sayfasının niteliğini ölçer ve gerçekten iletişim sayfanızda ne olduğunu sürekli tarar. İletişim sayfalarınızı oluştururken mutlaka schema contact page için yapılandırıldığından emin olmalısınız. Adresinizi, telefon bilgilerinizi, mail adresinizi ya da WhatsApp hattınızı bu sayfada doğru ve etkili biçimde verirseniz yerel SEO için çok doğru bir adım atmış olursunuz.

6. Arama Ağı Reklamlarına Yatırım Yapın

Dijital pazarlama bir halkadır. Bu halka birçok parçadan oluşur ve bunların en önemlileri PPC ile SEO çalışmalıdır. İyi kurgulanmış bir SEO stratejisi ile desteklenen Google Reklamları, işletmeniz için yaptığınız en iyi yatırım olacaktır. Özellikle yereldeki potansiyel müşterilere erişmek için arama motorlarında ücretli çalışmalara hemen başlamanız gerekir.

7. Çevrimiçi İtibarınızı Yönetin

Online itibar yönetimi, işletmelerin vazgeçilmez organik pazarlama yöntemleri arasındadır. Ağızdan ağıza yayılan bir itibarın oluşması için müşterilerinizden yorum almaktan çekinmeyin ve onların size iyi yorum yapması için elinizden geleni yapın. Yine itibar yönetimi ve internetteki varlığınızı güçlendirmenin başka yolları da çeşitli webinarlara katılmak, podcast davetlerini geri çevirmemek ve mümkünse dergi yayınlarına yazı göndermek olarak sıralanabilir.

İlk Yorumu Siz Yapın

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir