İnsanlar, doktorları ve sağlık hizmeti sağlayıcılarını bulmak için eskiden geleneksel pazarlama yöntemlerine güvenirdi. Ancak dijital çağda durum artık böyle değil. Sağlık hizmeti tüketicileri artık teknoloji konusunda daha bilinçli ve Google gibi arama motorlarını kullanarak doktorları araştırarak sağlık hizmetleri yolculuklarını kendileri yapmayı tercih ediyorlar. Arama motoru sıralamanızı yükseltmek ve tıbbi muayenehanenize daha fazla hasta çekmek için en etkili SEO stratejilerini öğrenin.
Giriş
Günümüzün son derece rekabetçi sağlık sektöründe, doktorlar ve tıbbi uygulamalar için güçlü bir çevrimiçi varlık neredeyse zorunlu hale gelmiştir. Tüketici davranışlarındaki büyük değişikliklerle birlikte, hemen hemen herkes yerel sağlık hizmeti sağlayıcıları ararken arama motorlarına başvurmaktadır. Sağlık hizmetlerinin genellikle acil olduğu göz önüne alındığında, tüketiciler genellikle en kolay ulaşılabilir seçenekleri tercih ederler. Bu nedenle, eğer uygulamanız arama motoru sonuç sayfasının en üstünde yer alıyorsa, daha fazla hastayla iletişim kurabilir ve sağlık sorunlarına yardımcı olabilirsiniz.
Neyse ki, doktorlar için arama motoru optimizasyonu veya SEO artık daha erişilebilir hale gelmiştir. Bir SEO kampanyasını doğru bir şekilde ayarlayıp optimize ettiğinizde, küçük veya yeni tıbbi uygulamalar bile, özellikle yerel SEO’ya odaklanarak, daha büyük ve tanınmış markalarla rekabet edebilirler.
Aşağıda, doktorların ve tıbbi uygulamaların kullanabileceği en etkili SEO stratejilerini özetledim. Bu stratejiler, SEO çalışmalarınızı yeni bir seviyeye taşımak, hasta sayınızı artırmak ve ölçeklenebilir büyümeyi desteklemek için size yardımcı olacaktır.
Neden Doktorlar İçin SEO Önemlidir?
SEO, sağlık hizmetleri web sitenizi optimize etmek ve arama motoru sıralamalarınızı geliştirmek için kullanabileceğiniz, çok yönlü ve devam eden bir süreçtir. Maalesef hala bir web sitesinin, sosyal medya hesaplarının veya ağızdan ağıza dolaşan söylentilerin hasta tabanını büyütmek için yeterli olduğuna inanan çok sayıda doktor ve sağlık çalışanı bulunmaktadır. Bu, bir uyanışa ihtiyaç duyduğumuzun bir işareti olarak görülmelidir.
Eğer hala inanmıyorsanız, biraz istatistiklere göz atalım. Başlangıçta, çevrimiçi deneyimlerin %66’sı arama motorlarıyla başlıyor. Bugün, tüketiciler sağlıkla ilgili soru ve endişeleri için genellikle Google gibi arama motorlarına başvuruyorlar. Özellikle Google, günlük olarak yüz milyonlarca sağlık hizmeti sorgusunu işliyor. Daha ayrıntılı bir şekilde ele aldığımızda, kullanıcıların %66’sı belirli bir hastalığı veya sorunu aramış, %55’i ise belirli bir tıbbi prosedür veya tedavi hakkında bilgi edinmek için çevrimiçi olmuştur. Pazarlamacılar için önemli bir başka gerçek de, potansiyel hastaların %77’sinin ilk randevularını almadan önce bir arama motoru kullandığıdır. Ayrıca, arama motorları, hastanelere ve sağlık hizmeti web sitelerine, arama dışı trafiklere göre üç kat daha fazla trafik çekmektedir.
Doktorların dikkate alması gereken bir diğer dikkat çekici tüketici trendi, hastaların %90’ının bir doktor veya sağlık hizmeti sağlayıcısını değerlendirmek için çevrimiçi incelemeleri kullanmasıdır. Sağlık hizmeti tüketicilerinin %80’i, yönlendirmeler ve kişisel öneriler kadar çevrimiçi incelemelere de güveniyor. Bu trendler, sağlık profesyonelleri için çevrimiçi itibarın ne kadar önemli olduğunu vurgularken, aynı zamanda SEO dahil olmak üzere çeşitli pazarlama stratejilerinin etkisini artırıyor.
Arama motorları açısından uygun şekilde optimize edilmiş bir web sitesi, arama sonuçları sayfalarında daha yüksek bir sıralamaya sahip olacaktır. Bu son derece önemlidir çünkü ilk sayfadaki ilk 5 organik arama sonucu tüm tıklamaların %67,6’sını oluşturuyor. Başka bir deyişle, sağlık hizmetleri web siteniz ön sayfada yer alıyorsa, hizmetlerinizi ve tedavilerinizi açıkça arayan hastaların ilgisini çekme olasılığınız daha yüksektir. Sonuç olarak, tam bir dönüşüm hunisi içeren güçlü bir SEO stratejisi, organik trafik ve nitelikli potansiyel hastalarınızı artırmanıza yardımcı olacaktır.
Doktorlar İçin SEO İpuçları ve Stratejileri
Belirtildiği gibi, SEO, web sitenizin arama sıralamalarını iyileştirmek için bir dizi birbirini tamamlayan stratejiden oluşan çok katmanlı bir süreçtir. İşte her doktorun kendi uygulamalarında uygulayabileceği kanıtlanmış en iyi SEO uygulamalarını sizler için sıraladım.
1- Kullanıcı Odaklı Bir Web Sitesi Oluşturun
SEO çabalarınız sağlık odaklı web sitenizle başlayacaktır. Web sitenize SEO yoluyla trafik çekebilirsiniz, ancak ziyaretçileri potansiyel müşterilere dönüştürme umudunuz, zayıf bir web tasarımıyla hızla kaybolacaktır. Çünkü web siteniz dijital dünyada sizin için ilk izlenim oluşturan bir ön kapıdır ve çoğu hastanız için ilk temas noktasıdır. Profesyonel bir düzen, görseller ve tasarım öğeleri ile tamamlanan harika bir web sitesi tasarımı, işletmenizi saygın ve güvenilir bir sağlayıcı olarak sunmanıza yardımcı olur. Diğer yandan, kullanıcıların %40’ı kötü tasarlanmış bir web sitesini hızla terk edecektir. Aşağıda, daha kullanıcı odaklı bir tıbbi web sitesi oluşturmak için hızlı ipuçları bulunmaktadır:
Tasarımınızı Hız ve Mobil İçin Optimize Edin
Web tasarım stratejinizin en önemli unsurlarından biri sorunsuz bir kullanıcı deneyimidir. Kısacası, sağlık hizmetleri web siteniz iyi tasarlanmış, kolayca gezinilebilir, hızlı yüklenen ve tüm cihazlarda sorunsuz çalışan bir yapıya sahip olmalıdır. Kullanıcı dostu bir web tasarımı oluştururken, okunabilir ve temiz yazı tipleri, mantıklı menüler ve düzenler ile profesyonel görseller gibi sezgisel web tasarım öğelerini dahil ettiğinizden emin olmalısınız.
Ayrıca, sayfa hızı da son derece önemlidir çünkü bir sayfanın yüklenme hızındaki herhangi bir 1 ila 3 saniyelik gecikme, hemen çıkma oranlarını %32’ye kadar artırabilir. Sayfalarınızın yükleme hızlarını izlemek ve optimize etmek için Google’ın PageSpeed Insights aracını kullanmanızı kesinlikle öneririm. Sayfa yükleme hızını artırmak için şu yöntemlere başvurabilirsiniz:
- Performansı optimize edilmiş bir barındırma çözümü kullanın.
- Web sayfasındaki görselleri sıkıştırın ve optimize edin.
- Yönlendirmeleri en aza indirin veya kaldırın.
- Web sayfanızı önbelleğe almayı etkinleştirin.
- Tarayıcı önbelleğe almayı etkinleştirin.
- Gereksiz eklentileri kaldırın.
- İçerik dağıtım ağı (CDN) kullanın.
Son olarak, web sitenizin mobil kullanıcılar için optimize edildiğinden emin olun. Mobil cihazlar için optimize edilmemiş web siteleri, kötü bir kullanıcı deneyimi sunar. Aslında, kullanıcıların neredeyse %75’i mobil cihazlar için optimize edilmemiş bir web sitesine geri dönmeyecektir, bu nedenle mobil uyumluluğu göz ardı etmek mümkün değildir. Web sitenizin, masaüstü bilgisayarlardan veya mobil cihazlardan görüntülendiğinde doğru şekilde çalışabilmesi için duyarlı (responsive) bir tasarım kullanmalısınız.
Web Sitenizi Mutlaka Optimize Edin
Web sitenizin arama motorlarında yer alabilmesi için bazı önemli adımların atılması gerekmektedir:
- Web sitenizin arama motorları tarafından bulunabilir olmalıdır.
- Arama motorları, sitenizin konularını anlamalı ve anahtar kelimeleri tanımlamalıdır.
- Arama motorları, web sitenizin ilgili sorgularda görüntülenebilmesi için dizine ekler.
Bu nedenle, web sitenizin, teknik yönünü ele alan güçlü bir SEO temeline sahip olması gerekir. Bu; Sağlık hizmetleri web sitenizin ve sayfalarınızın Google tarafından sorunsuz bir şekilde taranmasına ve dizine eklenmesine yardımcı olur. Site içi optimizasyondaki en önemli faktörler aşağıdaki gibidir:
- Basit URL yapısı: URL’lerinizi basit ve kısa tutun ve anahtar kelimelerinizin ötesinde fazla ek bilgi eklemeyin.
- Gezinme ve bağlantılar: Arama motorları, web sitenizin içinde gezinmek ve diğer içeriği bulmak için bağlantılarınızı takip eder.
- Site haritası ve robots.txt: Bu dosyalar, Google’ın sitenizi taramasına ve dizine eklemesine yardımcı olan önemli unsurlardır. Her iki dosyaya sahip olmak, taranma ve dizine ekleme sürecini hızlandırabilir.
- Ölü bağlantılar ve yönlendirmeler: Var olmayan sayfalara yönlendiren bağlantılar, kötü bir kullanıcı deneyimine neden olur ve Google’ın içeriğinizi dizine eklemesini engelleyebilir.
- Yinelenen içerik: Benzer içeriklerin birden fazla yerde görünmesi, Google’dan ceza almanıza neden olabilir. Bu nedenle, yinelenen içeriği önlemek önemlidir.
Google Benim İşletmem Profili Oluşturun
Arama motorları artık bilgiye erişim haritaları olmaktan çok, kullanıcıların aradıkları bilgilere ulaşmak için varış noktaları haline gelmiştir. “Sıfır tıklama” aramalarının artan yüzdesi, çeşitli SERP (Arama Sonuçları Sayfası) özellikleri sayesinde kullanıcıların Google arama sonuçlarından aradıkları bilgilere daha hızlı erişebildiğini göstermektedir. Bu özelliklerin başında, muhtemelen Google İşletme Profili gelir. Google, sağlık hizmeti pazarlamacılarına potansiyel hastalara değerli bilgiler sunma konusunda daha fazla fırsat sunmak amacıyla GBP’nin özelliklerini genişletmektedir. Bu SERP özelliği, fiziksel konumunuzu Google Arama ve Haritalar ile bağlantılı bir şekilde temsil eder ve potansiyel hastaların yerel sağlık hizmeti sağlayıcılarını ararken ilk gördükleri şeydir.
GBP’nizi optimize etmek için, aşağıdakiler de dahil olmak üzere doğru ve güncel bilgiler sağladığınızdan emin olun:
- İşletme adı
- Adres
- Telefon numarası
- Çalışma saatleri
- Web sitesi URL’si
- E-posta adresi
- Randevu rezervasyonu yönlendirmeleri
- Kullanıcı yorumları
- Tesis ve personel fotoğrafları
- Fiyatlandırma ve sigorta bilgileri gibi sık sorulan soruları içeren Sık Sorulan Sorular (SSS) gibi yararlı içerikler ekleyerek GBP’nize daha fazla değer sağlayabilirsiniz.
Coğrafi Olarak Optimize Edilmiş Web Siteleri ve Açılış Sayfaları Geliştirin
Sağlık uygulamalarının çoğu için ana odak noktası yerel alanlardır. Aylık olarak yaklaşık 89 milyar aramanın 1,5 milyarı “Yakınımdaki” kelimesini içeren aramalardan oluşur. Yakınımdaki aramaların veya daha genel bir ifadeyle yerel aramaların yükselişinden yararlanmanın en etkili yollarından biri, coğrafi olarak optimize edilmiş web siteleri ve giriş sayfaları oluşturmaktır; özellikle çoklu konumlu bir sağlık hizmeti sağlayıcısı iseniz, bu adım zorunluluktur.
Coğrafi olarak optimize edilmiş veya coğrafi hedeflenen web siteleri ve giriş sayfaları, URL’ler, meta veriler ve coğrafi konuma özel olarak optimize edilmiş içeriğe sahip özelleştirilmiş sayfalardır. Ancak, yalnızca konum bilgisi ve genel bilgiler içeren statik bir giriş sayfası yeterli değildir; çünkü ziyaretçilere gerçek dünyadan bir değer sunmuyorsunuz.
Bu konum sayfalarını optimize etmek için bunları, kullanıcıların taleplerine yanıt veren özgün giriş sayfaları olarak ele almanız gerekir: belirli bir sağlık hizmeti konumu hakkında bilgi sağlayan sayfalar. Bu, sayfa başına en az 500 kelime içerik ekleyerek ve ilgili yerel anahtar kelimeleri dahil ederek yapılabilir. Sayfayı daha da kişiselleştirmek için aşağıdaki öğeleri içerecek şekilde özel içerikler eklemek önemlidir:
- Hekim biyografileri
- Konum ve personel fotoğrafları
- Sık Sorulan Sorular (SSS) (tercihen video formatında)
- Hasta değerlendirmeleri
- Basın ve haberler bölümü
- Hastane video turları
- Eyleme geçirici mesajlar (CTA’lar)
Kişiselleştirme, başarılı konum web siteleri ve giriş sayfalarının temel bir unsurudur. Tüketiciyle daha fazla bağlantı kurarak kişiselleştirilmiş deneyimler sunarsanız, dönüşüm olasılıkları da artacaktır.
Hasta Odaklı İçerik Üretin
Mükemmel kullanıcı deneyimlerini arayan Google, SEO ortamını sonsuza dek değiştirebilecek olan Faydalı İçerik Güncellemesi’ni başlattı. Bu güncelleme ile birlikte, pazarlamacılar, arama algoritmalarını hedeflemek için üretilen içeriklere veda edebilirler. Zayıf içerik, anahtar kelime doldurma, AMP içerik uyumsuzluğu, gizlenmiş resimler ve bağlantılar ile yinelenen içerik gibi şüpheli uygulamalar artık riskli hale geliyor.
Yeni Google içerik güncellemesi ile sağlık hizmetleri pazarlamacıları, kullanıcılara gerçek dünya değeri sunan sağlam, derinlemesine içerikler üretmeye odaklanmalıdır. İçerik kalitesi ve orijinalliği konusundaki gereklilik daha da arttı. Bu nedenle, sadece anahtar kelime sayısını ve yoğunluğunu optimize ettiğiniz makaleler ve blog yazıları yayınlamak, SEO stratejilerinizin başarılı olmasını sağlamak için yeterli değildir. Başka bir deyişle, içerik stratejiniz hasta odaklı olmalıdır.
Bu, anahtar kelime araştırması ve rakip analizinin hala uzun vadeli arama sıralamalarında önemli bir rol oynadığı anlamına gelmez. Ancak artık anahtar kelime doldurma gibi uygulamalardan kaçınmak gereklidir. Hasta odaklı içerik ile hastaların sorularını yanıtlamalı ve yararlı bilgiler sunmalısınız ki bu sayede kullanıcılar konu hakkında yeterince bilgi sahibi olduklarını hissedebilsinler. Ayrıca, genel tıbbi konulardan ziyade uzmanlık alanınıza odaklanmalı ve derinlemesine içerikler oluşturmalısınız.
Video Pazarlamadan Yararlanın
Ortalama bir tüketici için sağlık hizmetleri dünyası, bilinmeyenlerle dolu, soğuk ve korkutucu bir konu gibi görünebilir. Bu da markanız için güven ve güvenilirlik oluşturmanın ne kadar önemli olduğunu vurgular. İlgi çekici içerik türleri konuşulduğunda, videoların lider konumda olduğunu söylemek zordur. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, tüketicilerin %91’inin markalardan daha fazla video içeriği görmek istediğini gösteriyor.
Video formatı, içeriğinizi kişiselleştirmek için birinci sınıf bir pazarlama taktiğidir. İyi hazırlanmış videolarla sağlık markanız birdenbire bir yüze kavuşur ve hastaların alacakları bakım konusunda kendilerini bağlı hissetmelerine ve kendilerine hizmet verildiğini hissetmelerine yardımcı olur. SEO çalışmalarınızı güçlendirmek için aşağıda bazı video pazarlama fikirleri yazdım:
- Tesisin veya hastanenin video turları – Tesisinizin veya kliniğinizin görünümüne çok fazla yatırım yaptıysanız, onu sergilemenin video turlarından daha iyi bir yolu yoktur. Hastalar tesisinizi görerek ne bekleyeceklerini bilecekler ve birçok bilinmeyeni ortadan kaldıracaklar.
- Hekim ve personelle tanışın videoları – Doktorları ve personeli tanıtan videolar oluşturun. Bu videolar hastaların kendilerini daha iyi karşılanmış hissetmelerini sağlayacak ve hastalar daha binanıza adım atmadan önce onların güvenini ve güvenilirliğini geliştirmenize olanak tanıyacaklar.
- Hasta incelemeleri ve referansları – İncelemeler ve referanslar, markanızın güvenilirliğini artıran güçlü sosyal kanıtlardır. Hastalar tedavi öncesi ve sonrası deneyimlerini, yaşadıklarını anlatsınlar.
- Eğitici videolar – Bu bilgilendirici videolar, hastaları tedavileriniz ve hizmetleriniz hakkında eğitebilir. Ancak eğitici videolar hazırlarken hastayla sohbet etmek gibi daha cana yakın ve bağ kurulabilir bir yaklaşım benimsediğinizden emin olun.
Video pazarlama yalnızca web sitenize ve konum sayfalarınıza daha fazla ilgi göstermekle kalmaz, aynı zamanda hastaların güvenini oluşturarak ve dönüşmelerine yardımcı olacaksınız.
İlk Yorumu Siz Yapın